2017 m. spalio 20 d., penktadienis

Vokietijos akademinių mainų tarnybos alumnatų vizitas Seime


Seime minint spalio 18-ąją – Vokiečių kalbos dieną – lankėsi Vokietijos akademinių mainų tarnybos (DAAD) Alumni klubo nariai. Tai ne atsitiktinis vizitas. Pati Vokietijoje studijavau magistrantūroje ir daugiau nei dešimtmetį esu šio klubo narė. Tad, klubo prezidento Daumanto Katino iniciatyva, pakviečiau kolegas bendraminčius apsilankyti Seime. Malonu buvo dar kartą pasitikti veržlius kolegas, pasirinkusius įvairių krypčių ar trukmės studijas, kursus ar praktikas, finansuojamas pagal DAAD mainų programą Vokietijoje, ir su jais pabendrauti. Visi mes tapę ne tik bendraminčiais, bendražygiais, susibūrusiais po DAAD Alumni klubo vėliava, bet savotiškais savo šalies ambasadoriais tokiose srityse kaip dvišalis įvairių sričių bendradarbiavimas su Vokietija, kultūriniai mainai, supažindinimas su tradicijomis.

Svečiams buvo pravesta pažintinė ekskursija po Seimo rūmus, surengtas susitikimas su Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininku Vytautu Baku, taip pat Tarpparlamentinių ryšių su Vokietijos Federacine Respublika grupės nariais.

Susitikime Tarpparlamentinių ryšių grupės nariais: Rimante Šalaševičiūte, Kęstučiu Masiuliu, Stasiu Šedbaru, Jonu Liesiu ir manimi (šį kartą, būdama šio klubo nare, atstovavau Seimo tarpparlamentinių ryšių grupę) dalijomės bedradarbiavimo patirtimis, vizitų Vokietijos skirtingų regionų valstybinėse institucijose, mokslo įstaigose veiklos rezultatais. Kalbėta ir apie aktualius tarptautinio bendradarbiavimo klausimus, pabrėžiant Lietuvos, kaip mažos valstybės, tarptautinio bendradarbiavimo su didžiųjų Europos Sąjungos valstybių regionais ateities galimybes ir svarbą. Aktualus buvo ir svečių užduotas klausimas dėl galimybės studentams iš Vokietijos universitetų atlikti praktiką Seime, ypač baigusiems politikos mokslus ir atlikusiems praktiką Bundestage. Manoma, jog tai leistų jauniesiems specialistams betarpiškai susipažinti su darbo ypatumais Seime, palyginti Lietuvos ir Vokietijos įstatymdavystės institucijų veiklą. Neabejoju, jog tai būtų abipusiai naudinga. Taip pat pritarta idėjai visiems DAAD klubo susitikimuose bendrauti vokiečių kalba. Taip nepasimirštų kalba, tobulėtų jos praktiniai įgūdžiai. Juk vienas iš didžiausių šioje šalyje studijavusiųjų gautų privalumų, išskyrus įgytas žinias, - įvaldyta vokiečių kalba. Seimo nariai padėkojo jauniems ir ambicingiems Lietuvos piliečiams už iniciatyvas, už jų aktyvumą, ir savotišką tarptautinio bendradarbiavimo, tarpkultūrinių ir tradicinių mainų lobizmą, palinkėdami visiems susitikimų dalyviams, tame tarpe ir studijavusiems Vokietijoje visokeriopos sėkmės, tolimesnio tobulėjimo ir ambicingų užsibrėžtų tikslų siekių. Sutarta ir ateityje bendradarbiauti tiek skleidžiant žinią visuomenei, tiek ir įgyvendinant idėjas.

Susitikime su NSGK pirmininku, atsižvelgiant, kad šiuo metu Lietuvoje dislokuotai NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinei grupei vadovauja Vokietija, aptartos dvišalio bendradarbiavimo gynybos srityje stiprinimo galimybės. Nacionalinio ir gynybos komiteto pirmininkas susilaukė klausimų apie aktualijas valstybės saugumo srityje, komiteto veiklos strategiją ir viziją. Vytautas Bakas atsakymus pagrindė argumentais ir iliustravo pavyzdžiais. Jis pabrėžė Europos Sąjungos išorės sienų stiprinimo svarbą, įvardino priemones kibernetiniam saugumui užtikrinti, akcentavo skurdo ir socialinės atskirties mažinimo įtaką valstybės saugumui. Atsakydamas į klausimą dėl numatyto didesnio biudžeto gynybos reikmėms, paaiškino: didesnės lėšos leis pagerinti karių tarnybos sąlygas, prisidės prie apsisaugojimo sistemų tobulinimo, mūsų valstybė taps labiau saugesne.

Sekite Virginijos Vingrienės Facebook paskyrą: https://www.facebook.com/vvingriene/. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą