2017 m. spalio 14 d., šeštadienis

V. Vingrienė. Kodėl raštas „eina“ 20 darbo dienų, nors užtektų ir pusės tiek?

Viešojo administravimo įstatyme nustatyta, kad administracinė procedūra turi būti baigta, o jos sprendimas priimtas per 20 darbo dienų nuo jos pradžios.

Realybėje tai virsta tuo, kad beveik visi raštai atsakomi per šį terminą. Susidarė tradicija, kad valstybės ir savivaldybių įstaigose 5–10 dienų yra nerašytas „dokumentų sluoksniavimosi“ laikotarpis, kai atsakymas parengiamas (priklausomai nuo sudėtingumo) nuo 15 minučių iki 2–3 dienų, tačiau siųsti atsakymą anksčiau – delsiama.

Įprotis vilkinti atsakymą visas 20 dienų yra ir sunkiai paaiškinamas, ir dar sunkiau pateisinamas. Tai vilkina administracinius procesus, stabdo verslo plėtrą, erzina tiek valstybės tarnautojus, tiek piliečius.

Kartais priežastis slepiasi ir kitur, kai netinkamai skirstomi darbo krūviai. Būna, jog vienas darbštus, kruopštus ir atsakingas tarnautojas „doroja“ didelį srautą spręstinų klausimų ir fiziškai nesuspėja laiku atsakyti. Tuo metu kiti kolegos, dirbantys mažesniais pajėgumais, nenoriai prisiima jiems pagal pareigines instrukcijas nepriskiriamų darbų ir vėluojančiam kolegai nepadeda, nors kolektyvinis darbas supaprastintų problemų sprendimo procesus. Dabar tai priklauso tik nuo vadovo geranoriškumo ir siekio produktyviai bei sparčiai organizuoti darbą.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą